Afdragsfrit lån – hvad er det?
Indhold
Et afdragsfrit lån er super populært blandt danskere. Det giver dig nemlig mulighed for, at have afdragsfrie perioder, hvor du altså ikke behøver at betale af på dit lån. Du skal i stedet derfor kun betale renter og gebyrer i den givne periode. Et afdragsfrit lån kan altså derfor give dig luft i økonomien til f.eks. at betale anden gæld af, eller det kan give dig luft i økonomien til at andre udgifter. Vær opmærksom på, at du ligegyldigt løbetiden på dit lån, højst må have 10 års rentefrihed på det.
Hvis du efter 10 år, ikke har mulighed for at betale lånet tilbage, vælger nogle at optage et nyt lån, for at kunne betale det gamle lån tilbage.
Folk der vælger afdragsfrie lån, er folk som måske ikke lige har pengene med det samme, til at begynde at betale af på lånet. Det kan også være folk, som gerne vil nyde nogle år, før de skal betale af på lånet. Det er som oftest når der optages et større lån, at folk vælger at gøre brug af et afdragsfrit lån, da man har afdragsfrihed i op til 10 år.
Du kan selv vælge om du vil have afdragsfrihed i 10 år, eller kun dele af løbetiden. Lånet bliver ikke dyrere af, at du vælger en afdragsfrihed på 10 år. Du kan vælge at pause din afdragsfrihed. Det betyder, at du f.eks. kan vælge ikke at afdrage i juleperioden, op til sommeferie osv. Vær dog opmærksom på, at jo længere en afdragsfri periode du tager, at jo større et månedligt afdrag du kommer til at betale, når din afdragsfrihed er udløbet.
Når afdragsfriheden udløber
Inden din afdragsfrihed udløber, er det en god ide at forhøre dig med en økonomisk rådgiver, om din privatøkonomi. Det er nemlig vigtigt, at du fuldt ud forstår, hvordan du skal tilbagebetale lånet. I kan sammen planlægge hvordan dit lån skal afbetales, og om hvorvidt du har brug for at optage et nyt lån, for at kunne betale dit gamle lån tilbage.
Afdragsfrit lån 30 år
Du kan optage et lån med en løbetid på 30 år. Ud af de 30 år, vil du have en afdragsfrihed på 10 år. Hvis du ikke kan betale lånet tilbage efter de 10 års rentefrihed, kan du vælge at lægge dit lån om til et nyt 30-årigt lån, med op til 10 års afdragsfrihed. Det kan du dog kun, hvis din økonomiske situation tillader det. Vi anbefaler derfor, at du får en snak om din privatøkonomi med din bankrådgiver.
Hvis du vælger denne mulighed, så udskyder du altså betalingen af din gæld, da du nu kan afdrage på ny. Alt afhængigt af den valgte låntype, vil ydelsen ikke ændre sig det store. Hvis du vælger at ”indfri” din nuværende gæld med et nyt afdragsfrit lån, bliver din gæld altså bare større. Det kan selvfølgelig i visse situationer ikke være anderledes, hvorfor man bliver nødt til at optage et nyt lån, for ikke at få rykkere for et andet afdragsfrit lån.
Vi råder dig til, at lægge penge til side hver måned, selv om du vælger at optage et afdragsfrit lån, så du ikke ender i den situation, at du ikke kan betale din gæld tilbage, så snart afdragsfriheden slutter.
Hvad sker der når afdragsfriheden udløber?
Det der kort fortalt sker, når afdragsfriheden udløber er, at du begynder at betale af på dit lån. Udover renter og gebyrer, som du har betalt ind til afdragsfrihedens udløb, skal du nu betale dit lån tilbage også. Det betyder, at din månedlige ydelse vil stige, da du har fået en ekstra post, som der skal betales til.
Mange ønsker at forlænge deres afdragsfrie lån, det er dog ikke muligt i manges tilfælde. Et omlægning af et afdragsfrit lån afhænger af flere faktorer. Først og fremmest om hvorvidt dit boliglån ligger under 80% af husets værdi. For fritidsboliger ligger det på 60%. Derudover skal der kigges på, om hvordan din privatøkonomi ser ud.
Hvis din bolig udgør mindre end 80% af boligens værdi, og hvis du samtidigt kan bevise en stærk og stabil betalingsevne, ja, så burde du kunne forlænge din afdragsfrihed. Men igen, det afhænger også af låneudbyderen, og om hvorvidt de finder det attraktivt for dem selv.
Afdragsfrit boliglån
Danskerne elsker afdragsfrie lån, for når danskerne optager realkreditlån i boligen – vælger De i stigende grad et afdragsfrit lån med en variabel rente. Det viser en statistik fra Nationalbanken. Stort set halvdelen af alle boliglån, bliver i dag optaget som et afdragsfrit lån. Et afdragsfrit lån gør som sagt, at du i en vis periode i op til 10 år, ikke skal betale af på lånet, men blot på renter og gebyrer. Det giver dig mulighed for at ’glemme’ dit boliglån i en periode. Du kan finde afdragsfrie lån, som virker både som realkredit- og boliglån. De mest anvendte lån, er dog ved realkreditinstitutter.
Et sådan lån, kan være fordelagtigt, hvis du ønsker mere luft og fleksibilitet i din privatøkonomi. Det er bare vigtigt, at du helt konkret forstår hvordan et afdragsfrit lån fungerer. Med et lån med en løbetid på 30 år, vil du typisk ikke betale af på dit lån, før 10 år er gået. Så du vil derimod betale lånet tilbage de resterende 20 år med en højere ydelse, så banken kan få alle deres penge ved lånets udløb. I bund og grund, udskyder du blot betalingen med et afdragsfrit lån.
Hvad er fordelene ved et afdragsfrit lån?
Der er både fordele og ulemper ved at benytte sig af et afdragsfrit lån. Det er derfor vigtigt at du både gennemgår fordelene og ulemperne, inden du beslutter dig for at optaget et afdragsfrit lån. Det samme gælder, inden du optager et realkreditlån eller et afdragsfrit forbrugslån.
Fordele ved et afdragsfrit lån
En af de væsentligste fordele ved et afdragsfrit lån er, at du vil have luft i din privatøkonomi til andre ting, end at betale lånet tilbage. Det kan også være at du har andre lån som skal tilbagebetales hurtigere, hvorfor det er smart at have en afdragsfri periode. Vi ved også alle, at det er smartest at tilbagebetale de dyre lån først, så hurtigt som muligt.
Derudover kan et afdragsfrit lån bruges til at tage på en længe ventet ferie til USA, da afbetalingen først sker senere hen. Det kan også være, at du ikke har haft mulighed for at spare op til din pension, hvorfor du vil bruge din afdragsfrihed på at spare op dertil. Måske du har lyst til at investere i aktier, obligationer osv. Ja, der er altså mange grunde til, at folk vælger at benytte sig af afdragsfrihed.
Ulemper ved afdragsfrit lån
Lige som der er fordele ved et afdragsfrit lån, er der tilmed også ulemper tilknyttet. Et afdragsfrit lån kan være dårligt for din økonomi, hvis din privatøkonomi pludseligt tager et uventet dyk, så snart de 10 års afdragsfrihed er gået. I bund og grund er afdragsfrie lån tilmed dyrere end lån hvor man afdrager over hele låneperioden. Det er de fordi, du i den afdragsfrie periode tilmed betaler renter af en uændret gæld. Overvej det derfor grundigt, inden du beslutter dig for at optage et afdragsfrit lån.
Derudover skal du være opmærksom på, at der pludseligt kan ske en stigning i dine omkostninger, så snart den afdragsfrie periode slutter. Renten på lånet plejer nemlig som oftest at stige, så snart den afdragsfrie periode er slut. Dit lån vil hermed blive større, hvis du ikke får tilbagebetalt dit lån.
Vi anbefaler derfor, at du laver en ordentlig vurdering af din privatøkonomi, og om du reelt set faktisk har brug for et afdragsfrit lån.
Kan jeg få et afdragsfrit lån?
Et afdragsfrit lån er til rådighed for de fleste som er fyldt over 18 år, og kan optage lån. Det er dog vigtigt, at du kender til de krav som en given låneudbyder vil stille dig, inden du kan få lov til at optage et afdragsfrit lån. Det kan selvfølgelig veksle fra låneudbyder til låneudbyder om hvorvidt de samme krav er gældende. Der er dog nogle helt basale krav, som gælder for de fleste låneudbydere. Dem vil vi forklare yderligere i afsnittet nedenfor.
Krav for at optage et afdragsfrit lån:
- Først og fremmest skal du være fyldt minimum 18, før du kan optage et hvilket som helst lån. Derfor er det samme gældende for et afdragsfrit lån. Du vil opleve, at nogle låneudbydere vil kræve, at du er henholdsvis 20, 23 eller 25 år, før de vil lade dig låne penge af dem. Så snart du er fyldt 25 år, har du mulighed for at låne hos alle, såfremt at du bliver godkendt til lånet.
- Derudover skal du være i besiddelse af et dansk telefonnummer, en mailadresse, samt du skal have en dansk folkeregisteradresse.
- Det kræves tilmed, at du har et NemID. Du skal nemlig bruge dit NemID til at underskrive lånekontrakten. Derudover er dit NemID tilkoblet din NemKonto. Det betyder, at du kan være helt sikker på, at du får pengene ind på den rigtige bankkonto. Hos nogle få låneudbydere, kan du optage et afdragsfrit lån uden dit NemID. Det er dog kun en meget lille brøkdel som tilbyder det, da det er en meget længere og tidskrævende proces. Der sker tilmed oftere fejl, ved at gøre det manuelt frem for digitalt.
- Det sidste helt basale krav er, at du ikke må være registreret i hverken RKI, Inkasso, Debitor Registret m.v. Det er for den simple grund, at der i bund og grund ikke er nogle låneudbydere som ønsker at låne penge til folk, som er stemplet som dårlige betalere, og ikke har mulighed for at tilbagebetale lånet.
Hvordan ansøger jeg om et afdragsfrit lån?
Vi vil nedenfor lave en lille guide, som hjælp til at optage et afdragsfrit lån. Mange finder det nemlig uoverskueligt at skulle optage et lån. Du behøver altså ikke være super skarp til teknologi eller til tal, for at kunne optage et lån. Ansøgningsprocessen er meget nemmere end du tror, og det vil vi vise dig her.
Guide til at ansøge om et afdragsfrit lån:
#1. Det første du skal gøre er, at ’surfe’ rundt blandt de forskellige låneudbydere, og finde de afdragsfrie lån som du synes passer bedst til din privatøkonomi. Vi anbefaler at du vælger flere, da en låneudbyder måske afviser din ansøgning, hvor en anden godkender dig. Det er tilmed helt uforpligtende at ansøge om et eller flere lån. Optagelse af lånet er først gældende, så snart du har underskrevet en lånekontrakt.
#2. Så snart du har fundet de låneansøgninger som du vil sende afsted, er det næste, at du skal udfylde nogle oplysninger om dig selv. Som nævnt tidligere, kan det veksle fra låneudbyder hvilke informationer som kræves af dig. Dog kan du som oftest forvente at det er oplysninger som mail, telefonnummer, bankkonto og om du evt. er registreret i RKI m.v.
Få steps endnu!
#3. Du vil efter kort tid få svar på, om du er blevet godkendt til lånene. Hvis du er blevet godkendt til flere, skal du nu vælge hvilken du vil gå med. Så snart du har valgt en låneudbyder, anbefaler vi, at du grundigt læser lånevilkårene igennem, så du kan sikre dig, at du fuldt ud forstår hvad lånet indebærer. Det er super vigtigt, at du forstår hvor mange renter og gebyrer som hører til lånet. Inden du skriver under på en lånekontrakt, anbefaler vi, at du sammenligner minimum tre låns ÅOP (årlige omkostninger i procent) med hinanden. På den måde kan du finde frem til, hvad dit lån helt præcist kommer til at koste dig i løbet af lånets løbetid.
#4. Dernæst skal du skrive under på lånekontrakten, og sende den afsted, ved brug af dit NemID. Det er hurtigt og nemt.
#5. Så snart lånekontrakten er underskrevet og sendt afsted, går der ikke længe, før du har pengene på bankbogen. Det er igen, som sagt forskelligt fra låneudbyder til låneudbyder. Det kan variere mellem et par timer, til 48 timer, til to bankdage, før pengene er synlige på kontoen.
Vi håber at du kunne bruge vores guide om hvordan du ansøger om et afdragsfrit lån til noget. Hvis du er interesseret i mere læsning om alternativer til et afdragsfrit lån, kan du klikke videre på disse:
Læs mere om realkreditlån her.
Eller læs mere om forbrugslån her.