Hvad er et samlelån?
Indhold
Et samlelån er egentligt et meget simpelt begreb. Hvis du har stiftet gæld hos flere kreditorer, og har en del gældsposter hver måned med dyre renter på, så kan vi måske hjælpe dig. Et samlelån er med til at skabe luft i din økonomi, så du altså kan få et større økonomisk råderum. Det smarte ved et samlelån er, at her samles både dine udgifter og gæld i et lån. Du betaler af den grund altså kun af på lånet et sted, i stedet for at have flere forskellige lån hængende over hovedet, som man ikke har styr på. Da alle lånene er samlet et sted, giver det dig meget mere ro og overskud over dine lån. Dette er er super smart måde at låne penge på.
Udover at et samlelån samler alle dine lån et sted, hjælper det dig også med at afvikle din gæld hurtigere. Dette gør den fordi vores samarbejdende banker sørger for at dine nuværende lån, gebyrer og renter er inkluderet i samlelånet. På den måde så bliver dine månedlige udgifter nedsat, og du kan da meget hurtigere blive gældfri.
Hvis alt dette lyder interessant, så bliv ved med at læse den resterende tekst, hvor der bliver gennemgået hvor nemt og hurtigt du kan få samlet dine nuværende lån. Ved at benytte dig af et samlelån, får du et større rådighedsbeløb hver måned, hvilket gør det attraktivt for mange danskere.
Hvordan fungerer et samlelån?
Du kan få samlet dine lån både i din fysiske bank og af online banker. Hvis vi starter med den fysiske bank, så kan din private bank som oftest tilbyde dig et samlelån til en lavere rente. Dette vil nedsætte dine månedlige udgifter. Så hvis du ønsker at optage et samlelån via din private bank, så skal du kontakte din rådgiver, og forhører dig om dine muligheder for et samlelån.
Der er dog nogle ulemper ved at optage sit samlelån i banken. Først og fremmest er bankerne yderst interesseret i at vide hvorfor du har optage de forskellige lån, og hvad pengene er blevet eller skal bruges til. Banken går derfor ind og laver et økonomi tjek på dig, for at finde ud af, om det er fordi du er en dårlig betaler, at du har optaget flere lån. Det kan også være fordi du har lånt til større projekter. Der kan altså være mange grunde til, at optage et lån.
Når du vælger at samle alle din lån i banken, skal du tilmed kunne stille sikkerhed for det nye samlelån. Det gør man som oftest ved at pantsætte sin bil, bolig, båd, dyrt ur, eller hvad man nu ellers ejer af værdi. Til trods for at man skal stille noget af værdi som sikkerhed, er et samlelån i banken et af de billigste samlelån du kan få.
Samlelån hos online banker
Når du derimod laver et samlelån hos en online bank, skal du ikke stille sikkerhed for lånet. Det vil sige, at hvis du af en eller anden grund ikke kan betale dit lån tilbage, at online låneudbyderen altså ikke kan kræve en værdigenstand fra dig, da du ikke har stillet nogen sikkerhed. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle online låneudbydere som tilbyder samlelån. Og mange af dem som gør, kræver typisk en højere rente samt gebyrer end din private bank ville gøre. Derfor er det en god ide at sammenligne flere forskellige låneudbydere, så du kan finde frem til det mest attraktive samlelån for dig og din økonomi.
Når du vælger at takke ja til et lånetilbud om et samlelån fra en online bank, vil online banken kontakte dine tidligere kreditorer, for at samle alle lånene i et nyt lån. Kort sagt, skal du faktisk ikke bekymrer dig om andet, efter du har sagt ja til lånetilbuddet. Online banken ordner tilmed papirarbejdet, så det betyder, at du altså ikke længere behøver at være i kontakt med dine tidligere låneudbydere.
For at kort opsummere den helt basale forskel på et samlelån og et almindeligt forbrugslån: Så er et forbrugslån et lån du opretter med en separat gældspost, hvorimod et samlelån er et lån som samler alle dine lån et sted.
Spar penge med et samlelån
Der er mange penge at hente når du vælger at oprette et samlelån. Når du vælger at samle alle dine lån til et stort lån, vil den samlede udgift til renter og gebyrer vedrørende lånene ofte falde. Dine årlige omkostninger i procent (også kaldet ÅOP), vil derfor også være mindre. Du vil her opleve en stor besparelse.
For at forklare kort hvad ÅOP er, så står det som sagt for årlige omkostninger i procent. Ved at kigge på lånenes ÅOP, finder du frem til hvor meget hele lånet kommer til at koste dig, inklusiv gebyrer og renter. Så det hjælper dig i bund og grund med at skabe et realistisk billede af, hvilke låneudgifter du vil komme til at få, nar du optager et samlelån, kviklån, SMS lån osv.
Det kan for mange godt hurtigt blive uoverskueligt at skulle optage et online lån. Derfor er det vigtigt at du sammenligner forskellige låns ÅOP med hinanden. Ved at lave denne sammenligning (vi råder du gør det på mindst 3 forskellige lån), så kan du hurtigt finde frem til det med attraktive og billigste lån for dig og din økonomi. Da ÅOP’en som sagt viser dig hvor meget dit lån kommer til at koste dig, anbefaler vi, at du altid laver denne sammenligning.
For at gå tilbage til besparelse ved oprettelse af et samlelån, så skyldes denne besparelse, at små lån ofte har en højere rente, samt en kortere løbetid end større lån har. Man kan derfor sige, at selv om det selvfølgelig er bedst at låne så lidt som muligt, at der faktisk forekommer mindre låneomkostninger ved større lån. Du sparer altså penge ved at samle alle dine små/mindre lån til et større lån.
Bedste og billigste samlelån
Et samlelån kan gøre godt for rigtig mange ting. Det kan hjælpe med at skabe et større pusterum i økonomien og hverdagen, og det kan som sagt hjælpe med at spare penge. Så hvis du synes at din privatøkonomi sejler, eller bare er blevet for uoverskuelig med for mange bolde i luften, skal du ikke stresse! Et samlelån kan hjælpe dig godt på vej mod en mere overskuelig hverdag. Ved at samle alle dine lån et sted, bliver der skabt et bedre overblik, og du vil samtidig få et større rådighedsbeløb hver måned. En kæmpe fordel er, at du kun skal tage stilling til at skulle betale gæld tilbage til en kreditor, i stedet for til 2, 4, 6 kreditorer osv.
Med en af vores attraktive låneudbydere som du kan finde i oversigten ovenfor, kan du nemt og hurtigt samle alle dine lån til et stort lån hjemme fra computeren af. Vi kan sikre dig, at du kan finde et samlelån til en favorabel pris. Så snart du har sendt nogle låneansøgninger afsted, vil du kort tid efter modtage nogle lånetilbud på samlelån, som passer præcis til dine behov. Det er ligegyldigt om du kun har få lån eller mange, så vil det bedste tilbud bliver skræddersyet til dig.
Er du i tvivl om et samlelån vil passe til dine lån? Så læs videre nedenfor.
Du skal optage et samlelån hvis:
- Du har flere små eller store lån fordelt hos forskellige kreditorer.
- Hvis du har brug for at optage endnu et lån, og du stadig betaler af på andre lån.
- Hvis du gerne vil være gældfri hurtigst muligt.
- Synes det lyder til at være mere overskueligt med et stort lån, frem for en masse lån.
- Ønsker du at spare en del penge hver måned, som snildt kan bruges anderledes? Så kan du med et samlelån få mere luft i økonomien.
Skab et overblik over din økonomi
Et samlelån kan på alle måder skabe et større blik over din økonomi. Udover den månedlige besparelse ved at oprette et samlelån, får du meget mere styr på din økonomi. Du kan tilmed sikre dig, at du får betalt af på din gæld. Så i stedet for at betale af på flere forskellige lån hos forskellige kreditorer, skal du med et samlelån kun holde styr og betale af på et større lån. Du skal altså derfor kun holde styr på en rentesats, en ÅOP, og en løbetid.
Vi anbefaler at du udformer et budget over din økonomi og dine månedlige udgifter. På den måde bliver det nemmere at holde styr på hvor pengene egentligt forsvinder hen. I budgettet kan der indgå din indkomst hver måned, faste udgifter som husleje, vand-, varme- og elregning, telefonregning osv. Så snart du har fundet frem til alle dine faste udgifter, minusser du bare dette beløb fra din indkomst. Derved har du fundet frem til dit månedlige rådighedsbeløb. Når du lægger et budget, og derved får styr på hvor mange penge der bliver brugt, og hvor mange penge der er tilbage, kan du på den måde undgå at skulle ud og optage flere forbrugslån i fremtiden. Når du lægger et budget, får du nemlig overblik over hvor mange penge der tilbage til mad, tøj, rejser og andet sjov og ballade.
Samlelån uden sikkerhed
Når du optager et samlelån, eller et hvilket som helst andet lån, har du den fordel at du ikke skal stille sikkerhed for lånet. Det foregår nemlig sådan, at online låneudbydere ikke er interesseret i at vide hvad pengene skal bruges til, eller er interesseret i dine værdigenstande.
Så hvis du af nogle forskellige årsager ikke har mulighed for at betale lånet tilbage, så kan låneudbyderen altså ikke kræve en sikkerhed fra dig.
Hvis du derimod låner penge i din private bank, er det en anden sag. Her skal du som oftest stille noget af værdi som sikkerhed. Det kan være alt fra din bil, din bolig, et dyrt maleri osv. Hvad du nu end ejer af værdi. Så hvis du ikke betaler dit lån tilbage rettidigt, kan banken altså opkræve den sikkerhed som du har stillet.
Det er ikke alle som har mulighed for at optage et lån i banken, da ikke alle ejer noget af en større værdi. Derfor er det blevet super populært i blandt danskerne at optage et online lån og/eller et online samlelån. Derudover er din private bank også interesseret i at vide hvad pengene skal bruges til. Hvis de ikke synes om formålet med pengene, kan de nemt afvise din ansøgning om et lån.
Fordele og ulemper ved et samlelån
I dette afsnit vil vi gennemgå fordelene og ulemperne ved at optage et samlelån. Så er du i tvivl om hvorvidt du skal samle alle dine lån til et stort lån, kan du måske finde svaret nedenfor.
Fordelene ved et samlelån:
- Den første fordel ved et samlelån er, at du kan samle alle din lån til et stort lån, i stedet for at betale dine lån af til flere forskellige kreditorer.
- Du sparer penge på at samle alle dine lån. Det gør du da alle dine udgifter til renter, gebyrer og andre ydelser bliver samlet til et. Derved bliver udgifterne sænket.
- Du får et hurtigt overblik over hvor meget du betaler af på din gæld hver måned. Og du har nemt styr på, hvem du har optaget lånet fra.
- Samlelånet bliver ofte tilbudt med en variabel rente. Det vil sige, at der så vil være gode muligheder for et årligt rentefald.
- Du behøver tilmed heller ikke at bortforklare til låneudbydere hvad pengene skal bruges til, det er de nemlig ikke interesseret i.
- Hvis du af en eller anden grund ønsker at ændre i lånevilkårene, så skal du ikke forhandle med flere forskellige, kreditorer, men derimod kun en.
- Til slut får du tilmed et større økonomisk pusterum. Du får nemlig et større rådighedsbeløb om måneden med et samlelån.
Ulemperne ved et samlelån:
- Det er vigtigt at du har styr på dine samlede låneomkostninger. Ellers kan du ende med et lån som er dyrere end du havde regnet med.
- Når du betaler din gæld af på et samlelån, betaler du lige så stille af på et stort lån. Dette kan tage lang tid. Hvis du derimod betaler et mindre lån af lidt efter lidt, kan du se at lånene forsvinder. Man kan miste motivationen til at betale samlelånet af, da det nemt kan virke uoverskueligt stort, frem for at have mange små.
- Du skal tilmed være opmærksom på, at hvis du har en gæld som er større end 500.000 kr., at du her skal kontakte din private bank, og se hvad de kan gøre for dig. Online banker kan ikke samle lån i dette omfang.
Kan alle låntyper samles?
Det er ikke alle låntyper som kan samles. Men med et samlelån kan du samle alle dyrere små lån, som går under kategorien forbrugslån. Listen er lang, men det kan være kviklån, minilån, SMS lån, strakslån, hurtige lån med flere. De låntyper som ikke samles til et samlelån, er større lån som der er blevet stillet sikkerhed til. Det betyder altså, at lån ved en større investering, som boliglån, realkreditlån, billån og andelsboliglån altså ikke kan samles til et lån. Det skyldes altså, at låneudbydere på disse lån, har sikkerhed i det du har stillet som sikkerhed. Evt. din bil eller bolig. Så denne låneudbyder kan altså kræve at du f.eks. sælger din bil eller din bolig.
Vær opmærksom på, at du heller ikke kan samle et SU lån. Det kan du ikke, da SU lånet udbetales af det offentlige. Der er tilmed enkelte banklån og private banker som ikke samler lån. Hvis du ønsker at samle et større lån som du har stillet sikkerhed ved, så skal du søge om refinansiering hos din private bank.
Samlelån vs. refinansiering
Er du i tvivl om hvad forskellen på samlelån og refinansiering er? Så læs med i dette afsnit.
Fælles for refinansiering og samlelån er, at de begge samler flere forskellige gæld til en samlet gæld. Samlelån derimod, bruges til at optage et nyt lån til den eksisterende gæld. Hvor refinansiering som oftest bruges til at samle alle lån under et eksisterende lån. Samlelån er godt til alle forbrugslån.
Hvem kan optage et samlelån?
Der er ikke mange kriterier når det kommer til hvem der kan ansøge om et samlelån. Men der er nogle helt basale krav, som gælder for de fleste udbydere. Disse krav vil blive beskrevet her:
- Når du skal optage hvilket som helst lån, er det et krav at du er myndig. Du skal altså være fyldt 18 år. Nogle låneudbydere kræver dog, at du skal være minimum 20, 23 eller 25 for at kunne optage et lån. Som 25 årig kan du låne hos alle udbyder.
- Dernæst skal du have en dansk folkeregisteradresse, et dansk telefonnummer, og en mailadresse.
- Du skal tilmed være i besiddelse af et NemID. Dit NemID skal du bruge til at underskrive lånekontrakten, og den er tilmed koblet til din NemKonto. På den made er du sikret at pengene lander det rigtige sted.
- Til slut er det et krav, at du ikke er registreret i RKI eller i Debitor Registret. Låneudbyderne er altså ikke interesserede i at låne penge til nogle, som ikke kan betale lånet tilbage.
Guide til at samle lån
Mange føler det er uoverskueligt at skulle optage et online lån eller et samlelån. Men det er altså ikke særligt svært, eller tidskrævende for den sags skyld. Det kræver selvfølgelig at du får et overblik over din privatøkonomi, før du kan optage et samlelån. Hvis du stadig føler, at du ikke ved hvor du skal starte processen, så guider vi dig igennem det, i nedenstående afsnit.
#1. Hvem skylder du penge til? Det er vigtigt at have styr på hvem du har optaget et lån fra. Det er vigtigt at flere grunde. Først og fremmest for din egen skyld, så du ikke glemmer at betale tilbage på nogle af dine lån. Men også fordi, at når du skifter til et samlelån, samler den nye låneudbyder alle dine lån til et lån. Det gør de ved at kontakte din/dine nuværende låneudbydere.
#2. Hvor meget skylder du? Har du mistet din lånedokumenter, eller er de bare blevet pist væk, så fortvivl ej. Du kan nemlig altid ringe til dine nuværende låneudbydere og få oplyst hvor meget gæld du har tilbage. Det er vigtigt at du får fat i alle dine kreditorer, så du ikke lige pludseligt står med et gæld udover dit samlelån. Det vil lige pludselig koste dig rigtig mange penge.
Guiden fortsætter
#3. Har du styr på hvor meget du afdrager hver måned? Hvis ikke, så er det en god ide at finde ud af det, så du kan sammenligne det med prisen på dit nye samlelån.
#4. Hvad er ÅOP’en på dit nuværende lån? Det er vigtigt at du tjekker dine årlige omkostninger I procent for dit nuværende lån. ÅOP’en som viser hvad hele lånet kommer til at koste dig, er en god ide at sammenligne med dit nye lån, så du kan være sikker på at du ikke bliver snydt. Vær dog opmærksom på, at din ÅOP højst sandsynligt vil falde ved optagelse af et samlelån. Derfor vil lånet blive billigere.
#5. Har du behov for at låne flere penge? Ja, så er det rigtigt smart med et samlelån. Med et samlelån har du nemlig mulighed for at låne flere penge samme sted. Hvis du derfor har behov for at låne flere penge, er dette en smart metode, da du vil have alt din gæld stående et sted.
Lyder alt dette attraktivt? Så kig dine muligheder igennem hos en af vores låneudbydere i oversigten ovenfor. Vi sikrer dig, at der er en låneudbyder som passer lige præcis til dine individuelle behov.