Taiwans eksportsektor oplever et mildere fald i juli

w, tags: taiwans eksportsektor fald - images.unsplash.com

9 august, 2023

Taiwans eksportsektor stod over for endnu et tilbageslag i juli, da det udgående salg oplevede et fald på 10,4 procent, et niveau på ni måneder sammenlignet med det foregående år, ifølge data udgivet af Taiwans finansministerium (MOF).

Disse resultater markerer det 11. år-til-år fald i træk, hvilket skyldes en vedvarende lav efterspørgsel fra globale slutbrugere. Men midt i disse dystre statistikker forventes faldet at begynde at blive moderat, hvilket giver en antydning af optimisme for ø-nationens handelsudsigter.

Ved at samle data fra forskellige kilder præsenterede MOF resultater, der viser en reduktion på 10,4 procent i landets udgående salg sammenlignet med det foregående år. Dette beløb sig til i alt 38,73 milliarder dollars.

Faldet var væsentligt mildere end det skarpe fald på 23,4 procent år-til-år, der blev registreret i juni.

Taiwans førende eksportdestination i juli var det kinesiske fastland og Hongkong, der tegnede sig for 13,42 milliarder dollars i eksport. ASEAN-landene ligger på andenpladsen med 6,80 milliarder dollar, et fald på 8,4 procent fra året før, et mildere fald end junis fald på 27,6 procent. USA var på tredjepladsen (6,73 milliarder USD, et fald på 3,3 procent), efterfulgt af Europa (4,65 milliarder USD, en stigning på 24,0 procent) og Japan (2,74 milliarder USD, et fald på 6,1 procent), ifølge MOF-data.

Ved at overgå MOF’s tidligere fremskrivninger på $34,8 milliarder til $36,3 milliarder faldt juli-eksporten 16 procent til 19,5 procent sammenlignet med året før.

I løbet af samme måned faldt importen til Taiwan med 20,9 procent år-til-år, svarende til $30,25 milliarder, hvilket resulterede i, at nationen opnåede et handelsoverskud på $8,48 milliarder, en stigning på 69,6 procent år-til-år.

Mellem januar og juli i år faldt Taiwans eksport med 16,9 procent til i alt 240,81 milliarder USD, mens importen faldt med 20,2 procent til 205,89 milliarder USD. Handelsoverskuddet voksede dog med 9,3 procent i forhold til et år siden og nåede op på 34,92 milliarder USD.

Ifølge Beatrice Tsai, generaldirektør for MOF’s statistikafdeling, oplevede den lokale informations-/kommunikations- og video-/lydindustri en stigning på 54,1 procent i eksporten, i alt 9,07 milliarder dollars.

Denne vækst blev drevet af nye teknologiske produkter, såsom servere og grafikkort, og den voksende indflydelse fra nye AI-applikationer.

Gøre klar til et rebound

Taiwans eksport i juli til det kinesiske fastland og Hong Kong omfattede en række forskellige komponenter, der blev brugt til slutmontering og reeksportformål. Det kinesiske fastland står dog over for vanskeligheder med at opnå et problemfrit økonomisk opsving efter at have fjernet dets COVID-19-kontrolforanstaltninger.

Økonomer har rejst bekymring over den igangværende reduktion i Taiwans eksport, der strækker sig over næsten et år, tilskrevet fastlandet Kinas usikre økonomiske bane og øgede inflations- og recessionsbekymringer i vestlige lande.

“For det kinesiske fastland er verdens fabriksrolle ved at blive svækket, og det skader Taiwans eksport,” sagde Liang Kuo-yuan, den pensionerede grundlægger af den taiwanske tænketank Yuanta-Polaris Research Institute.

Data for juli indikerede et fald på 7,9 procent i Taiwans eksport af elektroniske komponenter, især inklusive halvledere, sammenlignet med samme måned året før. Men på trods af denne nedtur er sektorens værdi fortsat betydelig, og beløber sig til $15,61 milliarder i sidste måned.

Ifølge MOF’s fremskrivninger vil Taiwans eksport sandsynligvis få et vedvarende momentum, drevet af en kombination af faktorer. Disse omfatter virkningerne af højsæsoner og den stigende efterspørgsel efter nye teknologier som kunstig intelligens.

I forventning om et opsving i ordrer til den typisk travle julesæson, har øens regering foreslået, at et opsving i eksporten kan realiseres mellem september og november senest.