Østre Landsret: Tillader lån med en årlig omkostning på 759%

lån med en årlig omkostning på 759% er helt ok

27 februar, 2019

Ny kendelse fra Østre Landsret: Det er i dagens Danmark OK ifølge Østre Landsret at udbyde et lån med en årlig omkostning for låntager på hele 759%. Forbrugerrådet ønsker dog, at der skal opsættes et loft herfor – med forbillede i udlandet.

759.79 procent – var de årlige omkostninger I procent (ÅOP) ved de lån, som lånevirksomheden Turbolån udbetalte I 2016. Og denne rente var helt lovlig, ifølge en nylig afgørelse fra Østre Landsret.

Lånet og især dets høje rent blev I 2017 af Retten I Roskilde vurderet til, at være I strid med kreditaftalelovens §22.
Med andre ord: En ÅOP på 759.79% var for høj, men denne kendelse blev omstødt af Østre Landsret.

Dette er flere skeptiske overfor, hvorfor Forbrugerrådet Tænk anbefaler indførelse af et ÅOP-loft på 25 procent + diskontøn. Pt. er diskontøn på 0% ifølge Nationalbankens rentesatser.

  • Det vil betyde, at der under loftet er plads til at udbyde ganske almindelige forbrugslån. Og så får vi barberet det helt dyre lån væk, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk, til TV2 nyhederne.

På trods af et loft vil betide mere regulering af den finansielle sector og deraf mindre fri konkurrence, vil det stadig være I forbrugerens favør.

  • – Vi ser faktisk, at markedet får mere seriøsitet, og at konkurrencen fungerer ganske fint under det her loft. Det har vi set i Storbritannien, påpeger han.

Brancheforeningen Dansk Kredit Råd (DKR)

Brancheforeningen Dansk Kredit Råd (DKR), der repræsenterer flere af de danske forbrugslånsselskaber, mener ikke, at et ÅOP-loft vil gavne forbrugeren.

  • – Det vil forhindre den fri konkurrence. Man kunne forestille sig en situation, hvor alle låneudbydere vil lægge sig lige præcis på loftet. Og så vil der ikke være noget at vælge imellem for forbrugeren, siger Christina Trauboth, der er talsmand for DKR.

DKR anbefaler I stedet et loft på morarenterne – det vil sige det ekstrabeløb, som forbrugren skal betale ved forsinkede betalinger.

Folketinget har været problemstillingen over i 2018

Så sent som I 2018 blev SF forslag fra 2017 om at indsætte et ÅOP-loft på 15% + diskontøn nedstemt af Socialdemokratiet, DF, Vesntre, Liberal Alliance, Radikale Venstre samt de Konservative.