Officielle data: Tyskland falder i recession i første kvartal af 2023

w, tags: officielle tyskland kvartal - images.unsplash.com

29 maj, 2023

Ifølge de seneste officielle data faldt Tyskland, den største økonomi i Europa, ind i en recession i årets første kvartal.

Bruttonationalproduktet (BNP) i Tyskland faldt med 0,3 procent fra januar til marts 2023 efter et fald på 0,5 procent i slutningen af sidste år.

Det tyske forbundsstatistiske kontor havde tidligere estimeret nulvækst i BNP i fjerde kvartal af 2022, og reviderede for nylig beregningen.

Tyskland rapporterede et fald på 1,2 procent i husholdningernes forbrugsudgifter i første kvartal. Pantheon Macroeconomics cheføkonom Claus Vistesen sagde, at “chokket i energipriserne” lagde pres på forbrugernes købekraft.

Ruslands invasion af Ukraine sidste år fik energipriserne i Europa til at hoppe til rekordhøje niveauer. Moskva begrænsede sine gasforsyninger til europæiske lande, hvilket eksperter sagde var et svar på Vestens sanktioner.

Data viste, at Tyskland havde brugt 268 milliarder euro på at hjælpe husholdninger med at dække deres energiregninger i vintersæsonen. Europæiske lande tildelte kumulativt €792 milliarder til at håndtere energikrisen, svarende til nødfonden udarbejdet af EU til COVID-19-pandemien.

Nyheden fra Tyskland førte til på hinanden følgende tab af euroen over for den amerikanske dollar på valutamarkedet. Euroen var steget i sidste måned i forhold til den amerikanske valuta på baggrund af forventninger om, at Den Europæiske Centralbank (ECB) ville fortsætte med at hæve sin styringsrente, hvilket indsnævrede forskellen med benchmarkrenten i USA.

ECB sagde dog, at den overvejede at sætte sin pengepolitiske stramningskampagne på pause på det seneste politiske møde. I begyndelsen af maj hævede ECB styringsrenten med 25 basispoint til 3,25 procent.

Tysklands økonomiske udsigter

Naturgaspriserne er faldet til niveauer, der sidst er set i slutningen af 2021, hvilket analytikere siger bidrager til reduceret prispres på forbrugerne. Den årlige samlede inflation i Tyskland faldt til 7,2 procent, men forblev et godt stykke over målsatsen på to procent.

“We think consumers’ spending is now rebounding as inflation eases.”

Claus Vistesen, Chief Euro-Area Economist at Pantheon Macroeconomics

Vistesen forudsagde, at forbrugernes forbrug ville stige i takt med, at inflationen aftog. Han sagde også, at han forventede, at BNP sandsynligvis ikke ville fortsætte sin nedadgående tendens i de kommende kvartaler, men alligevel ville der ikke være et “stærkt opsving.”

Det flash-indkøbschefindeks (PMI) steg til 54,3 i maj fra 54,2 registreret i den foregående måned, hvilket signalerer stærkere forretningsaktivitet i Tyskland. Aflæsningen overgik tidligere estimater på 53,5 og markerede den fjerde måned i træk, hvor indekset nåede over 50.

Den tyske kansler Olaf Scholz sagde, at udsigterne for den tyske økonomi var “meget gode”, understøttet af administrationens bestræbelser på at øge grøn energiproduktion og tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Han sagde, at der var “en masse investeringer” i batteri- og skibsfabrikker i tyske virksomheder.

Capital Economics senior Europa-økonom Franziska Palmas forudsagde på den anden side endnu en teknisk recession senere på året, hvor Tysklands BNP faldt i tredje og fjerde kvartal.

Palmas sagde, at ECB’s renteforhøjelseskampagne vil fortsætte med at belaste forbrug og investeringer i hele Europa. Ifølge Palmas kan Tyskland også se svagere eksportkrav, da andre udviklede økonomier også håndterer aftagende økonomisk vækst.

Tysklands eksport til Kina, dets største handelspartner, faldt med 24 procent i første kvartal. Analytikere forklarede, at Kinas økonomiske opsving skete langsommere end forventet efter at have lettet sin strenge pandemipolitik.

Den Internationale Valutafond forudser, at den tyske økonomi vil skrumpe med 0,1 procent i år. Sidste år forudsagde økonomer, at Tysklands BNP ville falde med 2,2 procent i 2023, hvis Rusland pludselig lukkede for sin gasforsyning.

Selvom Europa har reduceret sin afhængighed af russisk gas, sagde analytikere, at de fleste europæiske lande stadig har brug for gasforsyninger fra Rusland op til visse niveauer.