Ny rapport viser dansk økonomis robusthed og lovende udsigter

b, tags: rapport dansk og - live.staticflickr.com

17 maj, 2023

Dansk økonomi har stået over for høj inflation, markante fald i boligpriserne og bekymringer om en længere finanskrise. Den seneste regeringsøkonomiske rapport antyder dog et positivt skift og mere stabile økonomiske udsigter i de kommende år.

Rapporten indikerer, at økonomien fortsat er stærk med en forventet vækst på 0,6 procent i år og 1,4 procent næste år. Fungerende økonomiminister Stephanie Lose foreslår, at regeringen kan undgå en alvorlig økonomisk krise og forudse en mildere økonomisk afmatning.

“Dansk økonomi har vist sig at være særdeles robust og står med et stærkt udgangspunkt,” sagde Lose.

Da regeringens perspektiv på økonomien er blevet lidt mere optimistisk, understregede Lose behovet for fortsat årvågenhed under et pressemøde i dag.

Høj inflation og problemer på boligmarkedet

Den nuværende høje inflation er dog fortsat en væsentlig udfordring. Derfor sagde Lose, at prioriteten nu er at fastholde inflationen på cirka to procent.

“Det er meget positivt, at inflationen er faldet markant. Inflationen er faldet seks måneder i træk, og det viser, at vi er på rette vej, men den skal stadig længere ned,” sagde hun.

Selvom der er positive nyheder for den overordnede økonomi, kan boligejere, der har til hensigt at sælge deres huse, stadig få problemer, i hvert fald i de næste par måneder.

Regeringens seneste forudsigelse indikerer et større fald i huspriserne – et fald på 9,2 procent i år, hvilket overgår den tidligere forventning i marts. Forudsigelsen tager højde for faktorer som høj inflation, der fører til øgede leveomkostninger og en generel tilbageholdenhed blandt boligkøbere.

Skærpede økonomiske krav, som kreditinstitutterne stiller til boligkøbere, bidrager også til den faldende efterspørgsel efter ejerboliger. Det er også værd at bemærke, at boligmarkedets nuværende tilstand er påvirket af fremskridtene under COVID-19-pandemien.

Lose, der anerkendte faldet i huspriserne, fremhævede også, at regeringen har forudsagt, at boligpriserne vil se mere stabilitet i den nærmeste fremtid, muligvis allerede næste år.