Moody’s: Høje realkreditrenter for at presse Storbritannien ud i recession

q, tags: høje - images.unsplash.com

1 juni, 2023

Storbritannien vil gå ind i en recession i år, da boligejere håndterer skyhøje omkostninger på grund af høje realkreditrenter, ifølge det globale ratingbureau Moody’s.

Analytikere hos firmaet sagde, at Storbritannien er sårbart over for en recession, fordi mange realkreditejere har kortsigtede fastforrentede realkreditlån. Det betyder, at halvdelen af de udestående realkreditlån vil følge Bank of Englands (BoE) nye basisrente, som i øjeblikket ligger på 4,50 pct.

I modsætning til deres jævnaldrende i Tyskland, som typisk låser renterne i 10 år, sikrer britiske realkreditindehavere deres renter i to eller fem år. Institute for Fiscal Studies sagde, at de skyhøje boliglånsomkostninger ville forårsage et fald på 7,5 procent i husstandens disponible indkomst.

Nylige data afslørede også, at boligsalget i Storbritannien var faldet til det laveste niveau siden pandemien, da regeringerne forbød beboere at flytte. HM Revenue and Customs rapporterede 67.220 boligkøbstransaktioner i april, et fald på 29 procent fra marts.

Ifølge analytikere afspejler nedturen på det britiske boligmarked den kraftige stigning i realkreditrenterne siden regeringens Mini-Budget-begreb i september sidste år. Den gennemsnitlige toårige fastforrentede realkreditrente steg fra 4,70 procent til 6,65 procent blot en måned efter meddelelsen.

Catherine Mann, medlem af BoE’s pengepolitiske komité, advarede tidligere om, at tilpasningen til højere renter kunne resultere i, at “ting går i stykker.” Mann forsvarede sin stemme for højere satser og sagde, at den underliggende inflation i Storbritannien var “mere vedvarende” sammenlignet med andre lande.

Moody’s forudsagde, at det britiske bruttonationalprodukt ville skrumpe med 0,1 procent i hele 2023, hvilket er den eneste udviklede økonomi, der oplevede negativ vækst i år. Ligestillede i Storbritannien, USA og Tyskland, forventes at se tekniske recessioner, men ikke til punktet af en økonomisk nedgang.

Høje renter vækker bekymring i EU

Den Europæiske Centralbank (ECB) advarede sine lande om, at højere renter “prøver modstandskraften” hos husholdninger og virksomheder i regionen. Eurozonens centralbank sagde også, at de højere renter øgede risikoen for “uorden” på forskellige markeder.

Ligesom Storbritannien oplevede boligmarkedet i flere EU-lande også virkningen af renteforhøjelser. Tyskland, den største økonomi i EU, oplevede et betydeligt fald i efterspørgslen efter ejendom. De gennemsnitlige boligpriser faldt med 3,6 procent i sidste kvartal af 2022, det største fald siden den globale finanskrise i 2008.

I mellemtiden siger eksperter i Danmark, at boligejendomme er blevet mindre overkommelige for førstekøbere på trods af det markante dyk i boligpriserne. Data viste, at førstegangsboligejere i Danmark skal tjene mindst 775.000 kroner årligt for at få råd til en typisk familiebolig.

ECB sagde, at dens pengepolitiske stramningskampagne, der blev gjort for at bringe inflationen ned til den globale standardsats på to procent, havde afsløret svagheder i EU’s finansielle system.

Ifølge centralbanken øger højere renter låneomkostningerne markant og får långivere til at indføre strengere kreditkrav. Situationen reducerer købekraften blandt europæiske husholdninger og forretningsenheder.

I øjeblikket ligger ECB’s styringsrente på 3,75 pct. Den Internationale Valutafond opfordrede tidligere ECB til at fortsætte med at hæve renten indtil midten af 2024. Efter sit seneste politiske møde i maj indikerede ECB dog, at den overvejede at sætte den monetære stramning på pause i den nærmeste fremtid. Markedet forventer nu yderligere to renteforhøjelser fra ECB, hver med 25 basispoint.

Finansmarkederne i Europa forventes at stå over for pres fra stigende renter i USA. Mange investorer forventer nu en renteforhøjelsespause fra den amerikanske centralbank på dets kommende politiske møde. Fed-embedsmænd har dog bemærket, at det ikke nødvendigvis ville afslutte den amerikanske centralbanks pengepolitiske stramningscyklus.