Kinas BNP-vækst svækkes i 2. kvartal, opsving viser tegn på spænding

Stock Photo, tags: kinas tegn på - images.unsplash.com

18 juli, 2023

Eksperter ved Xinhua News Agency’s China Economic Roundtable hævdede, at Kinas økonomiske resultater i første halvdel af 2023 viste tegn på bedring trods udfordringer. Alligevel sagde rapporter, at tempoet i opsvinget blev svækket yderligere i løbet af andet kvartal.

Kinas BNP voksede med 5,5 procent i første halvdel af 2023, ifølge data fra National Bureau of Statistics (NBS), der blev offentliggjort mandag. Det økonomiske opsving aftog dog i andet kvartal, da der var en markant opbremsning i væksten i bruttonationalproduktet (BNP) sammenlignet med første kvartal.

Fra april til juni voksede Kinas BNP kun med 0,8 procent, hvilket markerer en betydelig opbremsning fra væksten på 2,2 procent opnået i det foregående kvartal.

“I lyset af en træg global økonomisk vækst og en opbremsning i den globale handel, så Kinas økonomiske vækst i 1. halvår et øget bidrag fra den indenlandske efterspørgsel til BNP sammenlignet med samme periode sidste år og hele 2022,” sagde Li Hui, en højtstående embedsmand med National Udviklings- og Reformkommission.

Kalder på stimulans

Økonomien kom stærkt tilbage i første kvartal af dette år, da pandemiske restriktioner blev ophævet, hvilket førte til en vækst på 4,5 procent i BNP. De seneste økonomiske indikatorer peger dog på et aftagende momentum.

Ifølge mandagens data er deflation en væsentlig bekymring, da de samlede priser på det kinesiske marked har oplevet et fald for første gang siden 2020.

Detailsalget steg 3,1 procent i juni, lavere end majs 12,7 procent, hvilket er den langsomste vækst siden december. Private virksomheder tøver med at ansætte eller foretage nye investeringer.

I første halvdel af året viste den private sektors investeringer i anlægsaktiver, såsom veje og infrastruktur, et fald på 0,2 procent år-til-år. Denne nedgang accelererede fra et fald på 0,1 procent i de første fem måneder af dette år.

På den anden side oplevede de statslige investeringer en markant stigning på 8,1 procent fra januar til juni, hvilket fremhæver en kontrasterende tendens.

Ungdomsarbejdsløsheden nåede også et nyt rekordhøje niveau. I juni steg arbejdsløsheden for personer i alderen 16 til 24 år til 21,3 procent, hvilket oversteg den tidligere rekord på 20,8 procent, der blev sat i maj.

Ifølge Fu Linghui, en talsmand for NBS, kan denne sats fortsætte med at stige, før den gradvist falder efter august. Under et pressemøde mandag forklarede han, at det skyldes en markant tilgang af universitetsstuderende og andre unge jobsøgende, der kommer ud på arbejdsmarkedet i dimissionssæsonen.

Dataene har forstærket opfordringerne til øget stimulans i den kinesiske økonomi. Som et resultat er opmærksomheden nu vendt mod det kommende møde i kommunistpartiets politbureau senere på måneden.

På dette møde vil afgørende økonomiske politikker for det resterende år blive besluttet. Beijing har antydet sandsynligheden for begrænsede stimuleringsforanstaltninger i år, hvilket afspejler dets relativt beskedne vækstmål på omkring fem procent.

Stigende produktion

Vækstraten for industriel merværdi i udstyrsfremstillingsindustrien oversteg den samlede industrielle vækstrate. Der var også en markant stigning i produktionen af solceller, nye energikøretøjer og ladebunker.

Li sagde, at investeringer i højteknologiske industrier, infrastruktur og fremstilling viste hurtigere vækstrater end de samlede investeringer. Denne positive udvikling indikerer Kinas økonomiske fremskridt af høj kvalitet.

Siden april har internationale organisationer som FN, Verdensbanken og OECD hævet deres prognoser for Kinas økonomiske vækst i år. Bloombergs rapport indikerer også forventninger om, at Beijing vil give mere økonomisk stimulans.

Embedsmænd er dog forsigtige med at øge gælden, især i ejendomssektoren. Som følge heraf vil eventuelle støtteforanstaltninger sandsynligvis være mindre og rettet mod specifikke industrier.