Indkommende El Niño kan koste den globale økonomi op til 3 billioner dollars

3 w, tags: el niño kan den globale op til billioner - images.unsplash.com

19 maj, 2023

Den forestående El Niño kan ifølge eksperter koste den globale økonomi op til 3 billioner dollars i løbet af de næste kommende år.

Forskere vurderer, at El Niños i 1982-83 og 1997-98 forårsagede verdensomspændende tab på henholdsvis 4,1 billioner og 5,7 billioner dollars. Ved udgangen af dette århundrede ville El Niños’ samlede tab være omkring 84 billioner dollars.

“Vi finder flere og flere beviser for, at omkostningerne ved opvarmning er betydelige og langt større end tidligere antaget og almindeligt antaget,” sagde Leonie Wenz, forsker ved Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Dartmouth Colleges jordsystemforsker Christopher Callahan sagde, at der ville være en “økonomisk arv” fra klimafænomenet i væksten i bruttonationalproduktet (BNP). Callahan forklarede, at den varige økonomiske virkning af El Niño normalt skete i tropiske lande, der var stærkt påvirket af den varme fase, men effekten ville være “temmelig stor.”

Callahan sagde, at tidligere beregninger af økonomiske tab forårsaget af El Niño sandsynligvis var undervurderet, fordi de kun vurderede skader i de aktive år af nævnte fænomen. Ifølge Wenz er det nødvendigt at kende de sociale og økonomiske omkostninger ved klimabegivenheder for optimal klimapolitik og effektiv implementering.

“There’s an economic legacy of El Niño in GDP [gross domestic product] growth.”

Christopher Callahan, Earth System Scientist at Darthmouth College

Klimaforskere forudser, at El Niño vil ankomme inden for de næste par måneder med en 55 procents chance for en stærk hedebølge. Dette fænomen kan øge de globale temperaturer med over 1,5 grader Celsius, hvilket potentielt kan udløse naturkatastrofer i forskellige dele af kloden.

Peru er et af flere lande, der har tendens til at opleve ekstrem nedbør under en El Niño, hvilket fører til skader på infrastruktur og afgrøder. Det opvarmende vand dræber også fisk og fjerner en indtægtskilde for maritime arbejdere.

I mellemtiden oplever lande som Indonesien og Australien typisk tørke under klimabegivenheden. Callahan påpegede, at El Niño i 1998 forårsagede massive skovbrande i flere sydøstasiatiske lande, især Indonesien. Naturbrande kan øge CO2-udledningen betydeligt og fremskynde klimaændringerne.

På grund af afstanden fra centrum af El Niño står ikke-tropiske regioner over for mindre alvorlige påvirkninger af naturfænomenet. Nordlige dele af USA varmes normalt op under El Niño, mens de sydlige dele får mere regn. El Niño mindsker også orkanaktiviteten i Atlanterhavet.

Lavindkomstlande med højere risici

Ud over det højere skadepotentiale i El Niño er tropiske lande mere sårbare over for de negative økonomiske konsekvenser af denne begivenhed, fordi de normalt har lavere BNP’er end nationer på den nordlige halvkugle som E.U. lande. Mange lavindkomstlande er også afhængige af landbrugssektoren, som er sårbar over for betydelige ændringer i klimaet.

Landmænd i udviklingsøkonomier er mindre beskyttet af love sammenlignet med deres jævnaldrende i udviklede lande. Landbrugsøkonom David Ubilava fra University of Sydney sagde, at en “dårlig tørke” i USA ville have mindre negative økonomiske konsekvenser for amerikanske landmænd, fordi deres afgrøder var blevet forsikret. På den anden side kan landmænd i lavindkomstlande miste deres levebrød i klimakatastrofer.

Lande vil bruge offentlige udgifter til at genopbygge beskadiget infrastruktur i stedet for at øge væksten, såsom ved at investere i teknologisk innovation. Det kan øge kløften mellem udviklede og mindre udviklede økonomier. Desuden tyder nyere forskning på, at virkningerne af El Niño kan vare op til ti år efter, at bølgen forsvinder.

Ubilava sagde, at det globale samfund burde begynde at planlægge international bistand til lavindkomstlande forud for El Niño. Han sagde, at “at have lidt af et forspring” med at forberede sig på virkningen af hedebølgen ville have “store positive effekter hen ad vejen.”

Callahan sagde, at han betragtede den kommende El Niño som en “stresstest” for fremtidige udfordringer forårsaget af klimaændringer. Forskeren bemærkede også, at det var en mulighed for regeringer til at forberede sig på ekstremt vejr, såsom ved at styrke infrastrukturen og investere i forbedret naturbrandstyring.