IEA-chef fremhæver de vigtigste bekymringer for det europæiske energimarked i 2023

Video, tags: det europæiske energimarked - Youtube

22 maj, 2023

Kinas stigende energiefterspørgsel, den amerikanske gældsloftskrise og den resterende afhængighed af russisk olie og gas er tre store udfordringer, som det europæiske energimarked står over for i år, sagde International Energy Agencys administrerende direktør Fatih Birol.

I løbet af de sidste årtier er Kina blevet en af verdens største energiforbrugere på grund af dets høje industrielle aktiviteter. Den kinesiske regerings strenge pandemipolitik reducerede landets energiforbrug under den offentlige sundhedsnød, hvilket førte til et overskud i den globale energiforsyning.

“Europe was able to transform its energy markets, reduce its share of Russian gas to less than 4%, and its economy still didn’t go through a recession.”

Fatih Birol, International Energy Agency executive director

Ifølge IEA-lederen vil Kinas genåbning få Europa til at støde på en større udfordring med hensyn til at skaffe sin energiforsyning, især hvis vintersæsonen er mere streng end sidste år. Analytikere har påpeget, at Europa kunne klare sin energikrise sidste år, fordi vintersæsonen var mildere end forventet.

Birol forudser, at efterspørgslen efter flydende naturgas fra Kina vil stige i anden halvdel af 2022. Han bemærkede, at denne situation kan komme Europa til gode, fordi den kan sænke gaspriserne, og Kina vil sandsynligvis ikke se et “stort boom” i gasimport . På den anden side forudser IEA, at den globale olieefterspørgsel vil stige med mere end to millioner tønder om dagen i år, hvor Kina bidrager med op til 60 procent til dens stigning.

Den amerikanske gældsmisligholdelse kan få olieefterspørgslen og priserne til at falde. Finansminister Janet Yellen sagde, at USA kunne misligholde sin gæld i begyndelsen af juni, hvis det ikke lykkedes for politikerne at nå til enighed. Amerikanske lovgivere er i øjeblikket i forhandlinger om den nationale gældsgrænse, hvor republikanerne anmoder Joe Biden-administrationen om at skære ned på de offentlige udgifter.

Analytikere sagde dog, at USA sandsynligvis ville undgå misligholdelse, efterhånden som forhandlingerne skred frem. De globale oliepriser steg fredag efter at have tabt mere end én procent i den forrige handelssession, da markedets optimisme omkring den amerikanske gældsloftskrise blev forbedret.

Det europæiske energimarked er også fortsat afhængigt af russisk gas op til et vist niveau, og udsigterne for gasforsyningen fra Rusland er ifølge Birol usikre. Gaseksporten fra det russiske statsejede firma Gazprom til Schweiz og EU (E.U.) faldt med 55 procent sidste år.

Birol sagde, at yderligere reduktioner i gasimporten fra Rusland “af politiske årsager” kunne skabe endnu en energikrise for EU. Han sagde, at det var usandsynligt for G-7 og europæiske lande at lave nogen aftaler med Rusland om energiforsyningen.

Vesten indførte sanktioner mod Rusland, efter at sidstnævnte begyndte en invasion af Ukraine sidste år. Vestlige lande indefrøs russiske aktiver og begrænsede landets adgang til vestlige valutaer, herunder den amerikanske dollar. Som gengældelse begrænsede Rusland sidste år sin gasforsyning til Europa.

Forsyningskrisen sidste år fik energiregningerne til at skyde i vejret på tværs af forskellige europæiske lande. Nylige rapporter tydede på, at gaspriserne i Europa vendte tilbage til det normale i denne måned for første gang siden energikrisen. Priserne for benchmark TTF ramte under 30 €/MWh (ca. 32 USD/MWh) i sidste uge.

Forskere: Europa brugte næsten 800 milliarder euro til at dække energiregningerne

Forskere har anslået, at de europæiske lande kumulativt brugte næsten 800 milliarder euro (ca. 864,84 milliarder dollars) til at dække husholdninger og virksomheder fra skyhøje energiregninger sidste vinter.

Tyskland var den største bruger og tildelte næsten 270 milliarder euro (ca. 291,89 milliarder dollars) under hele krisen. Storbritannien, Italien og Frankrig brugte hver under 150 milliarder euro (omkring 162,17 milliarder dollars), mens de fleste andre lande i EU. afsat væsentligt mindre end det beløb hhv.

De samlede udgifter til energikrisen oversteg EU’s 750 milliarder euro (ca. 810,83 milliarder dollars) COVID-19 genopretningsfond, der blev underskrevet i 2020. På det tidspunkt indvilligede EU i at påtage sig fælles gæld og videregive den til 27 medlemmer stater til at håndtere pandemien.