Her er alt, du skal vide, inden du optager lån

alt du skal vide

24 november, 2017

Mange af os har stået i den situation, hvor vi bliver nødt til at finde lidt økonomisk støtte udefra for at få det hele til at hænge sammen. Dette er især relevant, når vi nærmer os julesæsonen, hvor gaveræset begynder, og pungen skal op ad lommen hele tiden. Men inden du optager et lån, er der lige nogle ting, som du skal have styr på. Bliv klogere på HVAD herunder.

paint

Dette indlæg har vi skrevet i samarbejde med Santander Consumer Bank, der hver jul hjælper mange danskere med at få lidt mere økonomisk råderum, så de kan forkæle dem, de holder af. Du kan også låne penge til din julehandel her.

ÅOP

Den første ting du skal være klar over er ÅOP. Dette er de ”årlige omkostninger i procent”, og dette begreb er muligvis det vigtigste at se på, når du er på markedet efter et lån.

ÅOP er nemlig den bedste måde at se, hvor stor en procentdel dit lån vil komme til at koste dig ekstra årligt. Denne procentdel indeholder nemlig ALLE gebyrer og andre små omkostninger ved dit lån. Derfor gør ÅOP det også umuligt for udbyderne at skjule gebyrer eller andet fra dig.

I Danmark er det lovpligtigt at oplyse ÅOP, så du vil altid kunne finde denne og dermed sammenligne flere lån med hinanden.

Løbetid

Den næste ting der er vigtig at være opmærksom på er løbetid. Du skal nemlig huske at tænke over, hvor længe din låneperiode skal strække sig over. Det er vigtigt at vælg korrekt, da du inden for denne tidsstrækning, skal kunne betale hele beløbet tilbage med renter.

Har du et stort lån på en kort periode, så bliver dine totale omkostninger lavere, fordi du får en mindre rente. Men du vil i dette eksempel betale mere i afdrag, da perioden er kort.

RKI

Den tredje ting som du skal kende til er RKI. Hvis du er registreret i RKI, så vil det være ekstremt svært for dig at finde et lån.

Hvis du er havnet her, betyder det desværre nok, at du ikke vil kunne få tilbudt lån af nogen udbydere.

Du kan læse mere om andre skærpelser vedrørende at låne penge her.