Global recession ‘sandsynligvis allerede begyndt’, siger ekspert

w, tags: global recession sandsynligvis allerede - images.unsplash.com

7 juli, 2023

Global recession truer, mens verden oplever en BNP-vækst under gennemsnittet og stigende arbejdsløshed, sagde BCA Research-chefstrateg Dhaval Joshi.

I en nylig BCA Research-rapport skrev Joshi: “Den ophedede debat om en amerikansk recession er et omstridt punkt. Den meget større historie er, at en typisk verdensrecession sandsynligvis allerede er startet.”

I marts rejste Silicon Valley Banks konkurs bekymring over en forestående økonomisk recession, som Joshi advarede om i et interview med The Guardian. Hans forudsigelse føjede til den igangværende debat blandt eksperter om en potentiel recession i USA.

I modsætning til de oprindelige forventninger så Joshis forudsigelse ud til at komme til kort ved første øjekast. Efter cirka fem måneder er den amerikanske økonomi forblevet robust og har oplevet en afmatning af inflationen og fastholdt lave arbejdsløshedsniveauer sammenlignet med den velstående æra i 1960’erne.

Endvidere er der sket en opjustering af BNP-væksten for første kvartal. Joshi understreger dog, at hans forudsigelse ikke udelukkende fokuserede på en amerikansk recession, men havde en bredere rækkevidde.

Joshi hævdede, at den globale økonomi i øjeblikket er i en recession på grund af en mager global BNP-vækst på 1,2 procent, som det fremgår af Oxford Economics nowcast-data.

Hans ræsonnement stammede fra observationen af, at den gennemsnitlige vækstrate for den globale økonomi typisk svæver omkring to procent, hvilket gør, at alt under dette mærke indikerer en underordnet præstation.

Joshi påpegede, at den globale økonomi sjældent oplever et fuldstændigt fald, med kun tre tilfælde, der fandt sted i det sidste århundrede – den store depression, den store recession og COVID-19-pandemien.

Rapporter fra store globale økonomier understøtter Joshis påstande. Data fra Den Internationale Valutafond (IMF) afslører, at Frankrigs BNP voksede med 0,7 procent i år, mens Sydkorea oplevede en vækst på 1,5 procent.

USA opnåede en imponerende BNP-vækst på 5,4 procent sammenlignet med udgangen af 2019. Denne bemærkelsesværdige vækstrate i USA kan ses som en anomali, især i betragtning af, at avancerede økonomier oplever en beskeden vækst på 1,3 procent i år, pr. IMF data.

Global nonprofit- og virksomhedsmedlemsorganisation Konferencerådet erkender, at indenlandske og globale recessioner muligvis ikke stemmer overens, fordi lande kan have forskellige økonomiske resultater.

Faktorer, der bidrager til den globale recession

Joshi udtrykte bekymring over den eskalerende arbejdsløshed på verdensplan. Han fremhævede Kinas svimlende 20 procents arbejdsløshed blandt personer i alderen 16 til 24. På samme måde kæmper EU med problemet, hvor ungdomsarbejdsløsheden nåede 13,9 procent i maj. USA skiller sig ud som en undtagelse, med en relativt lav arbejdsløshed på 3,5 procent.

Det er værd at bemærke, at USA rapporterer arbejdsløshedsprocenter for personer i alderen 16 til 24 i august for at tage højde for sæsonarbejde. Ungdomsarbejdsløshed er en afgørende indikator for fremtidig social mobilitet og forbrugsudgifter, da flere personer, der træder ind på arbejdsstyrken, resulterer i øget disponibel indkomst.

Joshi henleder opmærksomheden på J.P. Morgans globale PMI for fremstilling, en nøgleindikator for global økonomisk styrke. Indekset faldt til 48,8 i sidste måned og nåede sit laveste punkt i seks måneder. Den primære drivkraft bag dette fald er den reducerede tilgang af nye ordrer, hvilket indikerer en svag global efterspørgsel efter nye varer. S&P Global-data viser, at dette mønster har varet ved i 12 på hinanden følgende måneder.

Joshi advarede om, at strammere pengepolitikker fra Federal Reserve og europæiske centralbanker kunne forværre problemet. Selvom Fed besluttede sig for ikke at hæve renten i juni, antydede onsdagens mødereferat, at flere tiltag kan komme.