Få et luksus-køkken på budget

Få et luksus-køkken på budget

1 november, 2021

Køkkenet er i mange danskeres hjem omdrejningspunktet. Det er her familien samles til at lave aftensmad, skrælle kartofler og hygge hen over køkkenbordet. Køkkenet bliver ikke kun brugt til at lave mad i. Derfor kan det være værd at investere i det. Køkkener kan til gengæld være dyre at indrette, men man kan heldigvis sagtens få et lækkert luksus-køkken på budget. Det tager måske bare en smule mere tålmodighed og research.

Køkkener kan se meget forskelligartede ud alt efter, hvilket hjem man besøger, og om der er tale om et hus eller en lejlighed. Afhængigt af hvor meget plads man har til rådighed, så kan køkkenet også slås sammen med spisestuen, eller man kan indrette et hjørne, hvor børnene kan hygge, lave lektier eller læse, imens forældrene arbejder hård med aftensmaden i køkkenet.

Luksus eller budget

Det er dyrt at indrette et køkken for slet ikke at tale om resten af hjemmet, så man kan med fordel spare, hvor man kan. I et køkken er der behov for mange forskellige moduler til potter, pander og tilbehør, hvorfor det kan være en god idé at købe sine moduler fra en mellemklasses udbyder, sådan at man får god kvalitet for rimelige penge.

Tilbehør som brødkurv, brødrist og andet køkkenudstyr er også ting, man kan spare penge på uden at komme til at savne mere kvalitet. Man kan kombinere luksuskøb med budgetkøb, så man investerer i elementer, hvor man ønsker en højere og mere holdbar kvalitet og spare penge på elementer, som er mindre essentielle.

For eksempel har de hårde hvidevarer en stor rolle at spille i køkkenet, så man kan vælge at investere flere penge i dem og så købe noget billigere bestik og porcelæn.

De vigtige detaljer

Køkkenet er muligvis det rum i huset, hvor der er flest ting. Skabene er ofte fyldt med alt fra glas og bestik til større udstyr som køkkenmaskiner og elektriske piskeris. Især hvis man elsker at bage eller lave mad i køkkenet, så er det rart og hjælpsomt at have forskelligt udstyr til at gøre bage-projekterne nemmere og sjovere. Det betyder også. at der er mange detaljer i køkkenet, som bør overvejes.

Man bør tænke over hvilke redskaber, man bruger til dagligt og investere lidt mere i dem og spare på alt det andet. For eksempel er det irriterende at have skæreknive og brødknive, som aldrig er skarpe nok til at skære igennem. Når det er redskaber, man bruger hver dag, så ville det gøre en stor forskel for køkkenglæden og luksus-følelsen at have redskaber, der virker, som de skal.

Hvor minder skabes

Luksus er, hvad man gør det til. Er det tingene eller oplevelserne, der skaber et luksus-køkken? Det er muligvis en blanding af begge. I køkkenet er der nemlig rig mulighed for at skabe minder for livet – det er nemlig de små ting og oplevelser i livet, der ofte gør størst indtryk. At bage en kage med sine børn, lave en romantisk middag for sin partner eller sidde og drikke kaffe med sine nærmeste om morgenen.

I stunden virker det muligvis ubetydeligt, men når man tænker tilbage, så er det ofte de små hverdagsstunder der varmer mest, og som man husker bedst. Det er godt at huske på, når man er i gang med at indrette køkken. Selvom man kan ærge sig over ikke at have råd til det dyreste køkken, så er det i sidste ende ikke modulerne, der bringer smilet frem på dine løber. Det er din familie, venner og de nærmeste du har omkring dig, når du tilbringer tid i køkkenet.

Find inspiration

Det er ikke så tit, man får muligheden for at indrette et rum som køkkenet. Så når man skal indrette sit køkken, så gør man sig selv en tjeneste ved at tage sig tid til at indrette det og fylde rummet op med de nødvendige ting og sager.

Det behøver ikke at være istandsat fra dag 1. Det er okay at lade sig inspirere først og tage det stille og roligt, mens man diskuterer tingene med sig selv eller sin partner.

Især hvis ikke man er helt sikker på, hvilket design og udtryk man vil gå med, kan det være godt at lade sig inspirere af andre køkkener i processen, hvad enten det er køkkener i dine familie og venners hjem, i boligmagasiner eller inspirationsmiljøer i møbelvarehuse.

Det er godt at mærke efter og finde ud af, hvad man kan lide af udtryk, og hvad der får dig til at bruge mere tid i køkkenet, inden du beslutter dig for, hvilken farve kabinetterne skal være, og om du for eksempel skal have en porcelænsbordplade eller en bordplade lavet af bejdset træ.

Køb hvad du skal bruge

Man kan hurtigt blive overvældet af de mange muligheder for at designe et køkken, og det kan få dig til at tage nogle hurtige beslutninger, som du kan komme til at fortryde senere. Uanset hvor fristet du bliver af et køkkenelement, så er det en god idé at huske på kun at købe, hvad du skal bruge.

Hver gang du bliver fristet af noget luksus så spørg dig selv: ”Kommer jeg rent faktisk til at bruge det?” Hvis svaret er nej, så ved du hvad du skal gøre – eller rettere, ikke gøre. For at holde styr på hvad du har brug for til køkkenet, så kan du oprette et regnskabsark, som også giver dig overblik over, hvor meget køkkenet kommer til at koste, og hvor der eventuelt er råd til mere luksus.