BRICS: NDB udsteder obligationer i indisk rupee, taler om udvidelse

f, tags: ndb - upload.wikimedia.org

23 august, 2023

Den BRICS-stiftede New Development Bank planlægger at udstede sin første indiske rupee-obligation inden oktober, sagde Chief Operating Officer Vladimir Kazbekov i en pressebriefing forud for BRICS-topmødet i Johannesburg den 22.-24. august.

BRICS-blokken, som omfatter Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika, grundlagde NDB i 2015. Det er nu blokkens mest konkrete præstation, da de søger at etablere blokken som modvægt til Vesten.

Banken udstedte sin første rand-obligation i Sydafrika i sidste uge. Det overvejer også at udstede lokale valutaer i Brasilien, Rusland og De Forenede Arabiske Emirater.

Denne udvikling følger også udmeldingen fra NDB-præsident Dilma Rousseff om, at banken vil finansiere flere projekter i lokal valuta. Ved at udstede en indisk rupee-obligation kan de hjælpe med at styrke de indenlandske kapitalmarkeder og afdække risikoen for valutaudsving.

“Vi vil udnytte (det) indiske marked – rupees – måske i oktober i Indien,” sagde Kazbekov.

“Nu begynder vi seriøst at tænke… at bruge et medlemslands valuta til at finansiere projekter med den valuta i et andet medlem. Lad os sige, et projekt i Sydafrika, der skal finansieres i CNY (kinesisk yuan), ikke med USD (US-dollar) .”

Kazbekov har endnu ikke givet en målstørrelse for det indiske rupee-obligationsprogram. Ifølge Reuters var det angiveligt ved at blive oprettet.

Chief Financial Officer Leslie Maasdorp afslørede, at banken ville øge udlån i lokal valuta, primært i den kinesiske yuan. I 2026 forventes det at stige fra 22 til 30 procent.

Udvidelse i betragtning

BRICS-blokken overvejer også at ekspandere, og mange lande har givet udtryk for deres interesse for at være med. Omkring 40 lande, heriblandt Iran og Argentina, har én ting til fælles: De anser de globale spilleregler for uretfærdige og ønsker at slutte sig til blokken for at hjælpe med at udjævne spillereglerne.

Nogle af de klagepunkter, som disse lande har mod det “rige Vesten”, omfatter misbrug af handelspraksis, straffe sanktionsregimer og opfattet forsømmelse af udviklingsbehovene i fattigere nationer.

De klagede også over vestblokkens dominans af internationale organer, såsom FN, Den Internationale Valutafond og Verdensbanken.

“Den objektive nødvendighed for en gruppering som BRICS har aldrig været større,” sagde Sydafrikas tidligere handelsminister Rob Davies. Han var ansvarlig for at bringe sit land ind i blokken i 2010.

Alle disse lande har forskellige grunde til at få dem til at tilslutte sig blokken. For eksempel står Iran og Venezuela over for sanktioner fra Vesten. De søger at reducere deres isolation og få adgang til nye markeder.

I mellemtiden leder golfstaterne Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater efter en mere fremtrædende rolle i globale organer, siger analytikere. Etiopien og Nigeria ønsker en mere magtfuld stemme i den globale verden.

I modsætning til den høje entusiasme påpeger observatører blokkens undervældende track record. På trods af at være hjemsted for omkring 40 procent af verdens befolkning og en fjerdedel af det globale BNP, er BRICS-blokkens ambitioner om at blive en global politisk og økonomisk aktør blevet hæmmet af interne splittelser og mangel på en samlet vision.

“De kan have overdrevne forventninger til, hvad BRICS-medlemskab rent faktisk vil levere i praksis,” sagde Steven Gruzd fra South African Institute of International Affairs.

Beslutninger fra blokken vil blive drøftet yderligere på det kommende topmøde. Fire af de fem medlemslandes stats- eller regeringschefer deltager personligt i konferencen. Den russiske præsident Vladimir Putin, som er efterlyst af Den Internationale Straffedomstol (ICC) på mistanke om krigsforbrydelser, vil kun deltage virtuelt.